Природният газ поевтинява през ноември. Вместо очакваното увеличение, КЕВР утвърди цена на газа

...
Природният газ поевтинява през ноември. Вместо очакваното увеличение, КЕВР утвърди цена на газа
Коментари Харесай

Обрат: Вместо очакваното поскъпване, газът поевтинява през ноември

Природният газ поевтинява през ноември. Вместо предстоящото нарастване, КЕВР утвърди цена на газа през ноември от 93,19 лв., което е с 1,35 лева по-евтино в сравнение с през октомври, когато цената му е била 94,54 лв.. Новата цена е с 33% по-ниска, по отношение на заявката на " Булгаргаз " от 11-ти октомври. Новината оповестиха на ексклузивен брифинг министърът на труда и обществената политика Гълъб Донев, който даде взаимен брифинг в Министерския съвет с министъра на енергетиката Андрей Живков, ръководителя на Комисията по енергийно и водно контролиране Иван Иванов и изпълнителния шеф на Булгаргаз Николай Павлов.

" От този месец цената трябваше да се усили с 32% по отношение на октомври, само че в последна сметка тя ще бъде по-ниска. Понижение ще има и за бизнеса. С това желая да внеса утешение за потребителите на природен газ и парно ", акцентира общественият министър Гълъб Донев. 

" Това е извънредно значимо за българските топлофикационни сдружения, които употребяват като енергоносител природния газ. Едно нарастване би имало пагубни последствия за сдруженията, изключително за " Топлофикация София ", заяви председателят на КЕВР Иван Иванов. Той разгласи, че с тези цени България, посредством " Булгаргаз "  и извършените сполучливи съглашения с " Газпром износ ", икономисва към 40 млн. $ на потребителите на природен газ в страната. 

В одобрената цена на природния газ от 93,19 лева./MWh са включени съставния елемент цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, съставния елемент за активността " социална доставка "  и съставния елемент за компенсиране на разноски, покриваща разноските на " Булгаргаз " ЕАД за предпазване на количества в подземното газово вместилище " Чирен " в осъществяване на отговорности по Плана за деяние при изключителни обстановки, оповестяват от КЕВР. 

В решението на КЕВР е регистрирана реализирана договореност сред " Булгаргаз " ЕАД и ООО " Газпром экспорт " за приемане на количества природен газ през м. ноември, които не са били признати през минали интервали и ще бъдат заплатени от публичния снабдител на доста по-ниска цена спрямо пазарните цени на европейските тържища към днешна дата, което води до доста понижение на ценовия микс за българския пазар. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР